
Bio herbatka z gorzkich ziół Urbitter®
Niezbędny element zdrowia
W porównaniu z naszym dzisiejszym pożywieniem, jedzenie naszych przodków, a przede wszystkim warzywa, było o wiele bardziej gorzkie. Niestety obecnie bardzo często gorzki smak jest usuwany z upraw roślinnych. Dlatego tak ważne jest przyjmowanie ich w inny sposób. Herbatka z gorzkich ziół URBITTER® to kompozycja gorzkich ziół, warzyw i owoców z upraw ekologicznych. Pod wpływem gorącej wody uwolnione zostają naturalne goryczki zawarte w składnikach herbatki, nadając jej charakterystyczny aromat i smak. Zioła, warzywa i owoce wykorzystane w herbatce znane są Europejczykom od wieków.
Goryczki są ważnym składnikiem pożywienia, ponieważ pobudzają produkcję soków żołądkowych wspomagających trawienie. Jednocześnie wspomagają wytwarzanie żółci, pobudzają wątrobę i trzustkę do pracy. Dodatkowo działają silnie zasadowo i przeciwpasożytniczo.
Dla osób jedzących szybko polecamy wypijanie herbatki około 30 min przed posiłkiem, zaś dla jedzących powoli wystarczy około 15 minut.
Składniki: cykoria podróżnik, liście mniszka lekarskiego, kawałki skórki gorzkiej pomarańczy, kawałki jabłka, liście dzikiego karczocha, liście pokrzywy. Wszystkie składniki pochodzą z upraw ekologicznych.
Sposób przygotowania: 1-2 łyżeczki herbatki UBRITTER® zalać 200ml wrzącej wody. Zaparzać 7-10 minut pod przykryciem.
Najlepiej spożyć przed końcem: data minimalnej trwałości podana na spodzie opakowania.
Numer partii: podany na spodzie opakowania.
Warunki przechowywania: przechowywać w zamkniętym opakowaniu w suchym
i chłodnym miejscu.
Masa netto: 30 g / 20 saszetek (20x 1,5 g)
Producent: Naturprodukte Dr. Pandalis GmbH & Co. KG. D- 49219 Glandorf
Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus):
- Gatunek rośliny wieloletniej z rodziny astrowatych
- Najbardziej obfity w gorzkie substancje, np. luteolinę, cynarozyd i cynaropikrynę, które chronią wątrobę
- Utrzymuje odpowiedni poziom lipidów, trójglicerydów i cholesterolu we krwi
- Wpływa na prawidłową pracę jelit
- Skuteczny w walce z nadwagą, wspomaga spalanie tłuszczów
- Dzięki poprawnej pracy wątroby skutecznie usuwa toksyny z organizmu
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.):
- Gatunek rośliny z rodziny pokrzywowatych
- Obfita w mikroelementy, witaminy, kwasy organiczne oraz związki aminowe
- Oczyszcza organizm z toksyn i kwasu moczowego
- pomocna w chorobach metabolicznych (np. dna moczanowa, reumatyzm)
- działa moczopędnie
- wykazuje działanie antybakteryjne, antywirusowe, przeciwalergiczne
- wpływa na emisję enzymów z trzustki- obniża poziom cukru we krwi
- poprawia krążenie i wydolność fizyczną
- zapobiega wrzodom żołądka i jelit
- przeciwdziała schorzeniom wątroby i śledziony
Cykoria podróżnik (Cichorium intybus L.):
- Gatunek roślliny wieloletniej występującej w Europie
- Zawiera laktucynę, cholinę, fitosterole, glikozydy
- Zawiera inulinę, która znacząco wpływa na procesy metaboliczne
- pobudza przemianę materii
- ogranicza wchłanianie cholesterolu
- działa uspokajająco
- zapobiega osadzaniu się złogów i tworzeniu kamieni żółciowych
- Stymuluje pracę jelit (wzdęcia i zaparcia)
- Reguluje pracę wątroby
- Wspomaga pracę trzustki (obniża poziom cukru we krwi)
- Poprawia pracę serca
- Skutecznie redukuje nadwagę
- Utrzymuje stawy i kości w dobrej kondycji
Mniszek lekarski (Taraxacum officinale):
- gatunek rośliny wieloletniej z rodziny astrowatych
- Zawiera laktucynę, która pobudza przemianę materii
- Normalizuje pracę żołądka oraz utrzymuje odpowiedni poziom pH soku żołądkowego
Źródło: Dr Pandalis Naturprodukte Urheimische Philosophie fur eine nachhaltige gesundheit
Katarzyna Karłowicz-Bodalska, Tadeusz Bodalski Znaczenie surowców roślinnych w leczeniu schorzeń wątroby w Postępy Fitoterapii 3/2007, s. 155-167
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęinfo@nomak.pl
tel. 32 22 10 280
tel. 32 73 90 500