
Maca (Lepidium meyenii)
Fizyczny i umysłowy fitness
Maca jest odporną wieloletnią rośliną uprawianą w Andach, na wysokości od 3300 - 4500 m. n.p.m. Do użytkowych części rośliny należy korzeń bulwiasty, który wygląda jak duża rzodkiew (do 8 cm średnicy).
W przeciwieństwie do innych roślin bulwiastych, maca wyrasta z nasion. Rośnie w strefie zwanej "suni" oraz "puna", w których niskie temperatury i silne wiatry nie pozwalają na wzrost większości innych roślin.
Maca zawiera: alkaloidy, aminokwasy, beta-ekdyzon, węglowodany, kwasy tłuszczowe, glukozynolany, p-metoksybenzyl izotiocyjanianu, białko, saponiny, sitosterole, stigmasterol, garbniki, witamina A, witamina B1, witamina B2, witamina B6, witamina C, witamina E oraz minerały: żelazo, magnez, potas, wapń, sód, fosfor, jod, cynk.
Polecamy 3 do 5g (od 1/2 łyżeczki do 1 łyżeczki) macy jako dodatek do deserów, koktajli lub jogurtu.
Zawartość netto: 500 g
Kraj pochodzenia: Peru
Spośród witamin obecnych w mace wymienić należy następujące:
- witamina A - ok. 0,07 mg/100 g,
- witamina B1 - ok. 0,15 mg/100 g,
- witamina B2
- witamina B6 - ok. 0,31 mg/100 g,
- witamina C - ok. 3,1 mg/100 g,
- witamina E
Sole mineralne, jakie zawiera korzeń macy to:
- wapń - ok. 260 mg/100 g,
- żelazo - ok. 17 mg/100 g,
- miedź - ok. 6 mg/100 g,
- cynk - ok. 4 mg/100 g,
- mangan - ok. l mg/100 g,
- potas - ponad 2 g /100 g.
Kronthaler, jeden z najsłynniejszych austriackich alpinistów zdobywca Nanga Parbat (8125 m), najdalej na zachód wysuniętego ośmiotysięcznika twierdzi: „by sprostać nadludzkim wymaganiom, a dokładniej - skłonić się do wysiłku, całkowicie polegałem na macy, którą regularnie przyjmowałem. Byłem zupełnie przekonany o jej skuteczności”.
Właściwości:
-
Wzmacnia organizm pod względem fizycznym, umysłowym i hormonalnym,
-
Reguluje procesy hormonalne zarówno u kobiet jak u mężczyzn (poziom hormonów tarczycy, nadnerczy, przysadki, gonad),
-
Używana jako afrodyzjak
-
Wskazana w wypadku anemii, problemach z bezpłodnością, niedożywieniu, problemach z nieregularnym miesiączkowaniem, ogólnym osłabieniu, menopauzie, oraz przy osteoporozie,
-
Powoduje opóźnienie procesu starzenia się organizmu w tym procesu starzenia się skóry i wszystkich naszych organów i narządów,
-
Poprawia czynność pracy mózgu, eliminuje zmęczenie umysłowe,
-
U kobiet w okresie karmienia pobudza produkcję mleka,
-
Ma bardzo wysoki wskaźnik zawartości minerałów co jest niezbędne w codziennym odżywianiu,
-
Jest niezbędnym uzupełnienie diety dla osób, których praca wymaga szczególnego wysiłku fizycznego bądź umysłowego. Na przykład: sportowcy, studenci itp.
Źródło: Zdrowa Żywność, Zdrowy Styl Życia
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęinfo@nomak.pl
tel. 32 22 10 280
tel. 32 73 90 500