
Bio olej kokosowy
Tajemnica zdrowia i szczupłej sylwetki
Olej kokosowy tłoczony na zimno ze świeżego miąższu. Dzięki temu jego cenne składniki i wspaniały smak są bardzo dobrze zachowane. Doskonały do smażenia, pieczenia, duszenia oraz do smarowania pieczywa.
Zdrowe naturalne tłuszcze są tak samo ważne w naszej diecie jak warzywa i owoce. Swe niezwykłe właściwości olej kokosowy zawdzięcza specyficznemu połączeniu kwasów tłuszczowych z innymi wartościowymi składnikami, takimi jak witaminy z grupy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.
Olej kokosowy to prawdziwa studnia bogactwa nasyconych kwasów tłuszczowych: kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy, kwas linolowy. Olej zawiera około 50 % kwasu laurynowego, który w podobnych proporcjach znajduje się w mleku matki.
Polecamy dla osób walczących z nadwagą: 0 cukru, 0 cholesterolu.
BIO OLEJ KOKOSOWY to produkt:
- w 100 % naturalny, nieprzetworzony chemicznie
- tłoczony na zimno (pierwsze tłoczenie)
- ekologiczny
- bez środków konserwujących
- bez sztucznych barwników
- bez cholesterolu
- niebielony
- nierafinowany
- bez cukru
- bogaty w średniołańcuchowe kwasy nasycone (MCT), w tym kwas laurynowy (ok 50%)
- certyfikowany i dopuszczony do obrotu przez Unię Europejską
- rozlewany w Niemczech z zachowaniem surowych norm higienicznych
Składniki: 100% olej kokosowy z upraw ekologicznych DE-ÖKO-005/ Rolnictwo spoza UE
Kraj pochodzenia surowca: Sri Lanka
Objętość netto: 250 ml
Producent: Ölmühle Solling, Niemcy
Olej kokosowy jest jedyny w swoim rodzaju. Składa się z wyjątkowej grupy cząstek tłuszczu, zwanych trójglicerydami średniołańcuchowymi (MCT). Są one trawione i metabolizowane inaczej niż pozostałe tłuszcze- ciało wykorzystuje je do produkowania energii, zamiast upychać w komórkach tłuszczowych. Z kolei zwiększenie ilości dostępnej energii stymuluje metabolizm, a jego wzrost oznacza wzrost tempa, w jakim spalane są kalorie. […] Olej kokosowy pomaga także w regulowaniu poziomu cukru we krwi i zapobieganiu rozwinięcia się insulinooporności, która jest jedną z głównych przyczyn tycia. […] Olej kokosowy jest korzystny zarówno dla diabetyków, jak i dla osób borykających się z nadwagą. […] Medycyna ludowa wielu kultur na całym świecie wykorzystuje olej kokosowy do leczenia różnorodnych problemów zdrowotnych. Jedną z najbardziej nadzwyczajnych właściwości tego oleju jest jego przeciwbakteryjne działanie. Zawarte w oleju kokosowym trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) po spożyciu przekształcane są przez organizm w zwalczające zarazki substancje, które szybko rozprawiają się z chorobotwórczymi wirusami, bakteriami i grzybami. Badania wykazały, że te substancje zabijają mikroorganizmy wywołujące infekcje zatok, zapalenie płuc, infekcje pęcherza moczowego, kandydozę, grypę, odrę, opryszczkę, […]. Co więcej, olej kokosowy wzmacnia układ immunologiczny, poprawia trawienie, chroni przed nowotworami, wspomaga pracę tarczycy, a także zapobiega powstawaniu wielu innych problemów zdrowotnych […].
Źródło: Cud mąki kokosowej, dr Bruce Fife
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęinfo@nomak.pl
tel. 32 22 10 280
tel. 32 73 90 500